TwitterGoogle BookmarksRSS FeedPinterest

Fűszervaj a szendvicsek "koronája"

Norbi Update Eger fuszervajA fűszervaj elkészítése kb. 5 perc ízesítésének csak fantáziánk szabhat határt. Számtalan variációt kipróbálhatsz. Különösen a rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, bazsalikom, a koriander..és nehogy kifelejtsük a fokhagymát, az olivabogyót, az aszalt paradicsomot, a paprikát, és a citromot kakukkfűvel.

Hagyd az Update házi vajat szobahőmérsékleten, míg meg nem puhul. Közben aprítsd fel az ízesítődet finomra vagy durvára, aztán dolgozd bele a vajba. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Kapard a keveréket egy sütőpapírra, és abban hengergesd hurka alakúra, majd a papír két végét hajtsd be, végül egy egyengesd szép szabályosra a vajat.
A hűtőben vagy a fagyasztóban hosszú ideig eláll, bármikor elővehetjük, elkészítését pedig akkorra időzíthetjük, amikor van kedvünk és fűszerünk hozzá.

A legtöbben sült húsokhoz vagy párolt zöldségekhez kínálják. Garantált siker a fokhagymás-zöldfűszeres fűszervajjal töltött Update kornspitz, amit a vendégek érkezésekor pár percre betolunk a sütőbe, hogy a vaj megolvadhasson és átitathassa a háromnegyedig átvágott szeleteket, a kornspitz héja pedig eközben ropogósra sülhessen.


 

További fűszervaj receptek:

Petrezselymes fűszervaj

Hozzávalók:
12-15 dkg Update házivaj
1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
citromlé

bors


Elkészítés: A lágy vajat simára keverjük az apróra vágott petrezselyemmel, enyhén sózzuk, frissen őrölt borssal és 2-3 csepp citromlével ízesítjük. Formázzuk, és a hűtőszekrényben megdermesztjük.

 



Metélőhagymás fűszervaj

 

Hozzávalók:
12 dkg Update házivaj
fél csokor metélőhagyma


Elkészítés: A vajat simára keverjük az apróra vágott metélőhagymával és enyhén megsózzuk. Formázzuk és a hűtőszekrényben megdermesztjük. Kenhető formában elsősorban szendvicsekhez ajánlott, de fűszervajként is remek, főként frissensültekhez.

 



Fenyőmagos-bazsalikomos fűszervaj

 

Hozzávalók:
20 dkg puha Update házivaj
1 evőkanál fenyőmag
2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom


Elkészítés: A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A bazsalikom leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Halhoz,  Update tésztához kínáljuk.

 


 

Kornspitz fűszervajjal töltve, sütőre várva

Fokhagymás fűszervaj
Hozzávalók:
15 dkg Update házivaj
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál friss bazsalikom, kapor és metélőhagyma keveréke
2 teáskanál citromlé
só ízlés szerint


Elkészítés: A vajat elkeverjük, a fokhagymát lereszeljük vagy átpréseljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk, majd a citromlével együtt a vajba keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és a szokott módon formázzuk, dermesztjük.

 



Chilis fűszervaj

 

Hozzávalók:
25 dkg Update házivaj
szárított zöld chili
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
cayenne bors
friss citromlé

bors


Elkészítés: A hozzávalókat jól összekeverjük vagy robotgépben alaposan elegyítjük, majd a szokásos módon csomagoljuk és tároljuk.

 



Gyömbéres-citromos fűszervaj

 

Hozzávalók:
20 dkg puha Update házivaj
diónyi friss gyömbér
1 zöldcitrom
fél erőspaprika

bors


Elkészítés: A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk vagy lereszeljük, a levét kinyomjuk. Az erőspaprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.

 



Narancsos fűszervaj

 

Hozzávalók:
20 dkg puha Update házivaj
fél narancs reszelt héja
3 evőkanál  Update narancslé
1 evőkanál vágott tárkony

bors


Elkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a narancs héját és levét, a tárkonyt, aztán sóval, borssal ízesítjük. Grillezett zöldségekhez, borjúhúshoz illik.

Jó étvágyat!

Magdi

Joomla Templates by Joomla51.com
Joomla extensions by ZooTemplate.com