TwitterGoogle BookmarksRSS FeedPinterest

Élelmi rostok

Az élelmi rostok poliszacharidokból és ligninből állnak, fontos szerepet játszva az emésztés folyamatában.

Léteznek vízoldékony élelmi rostok - ezek állaga zselészerű - amelyek az emésztőrendszerben megkötik a koleszterint, így az nem tud felszívódni. A vízben nem oldódó rostokat pedig a természet "seprőjének" nevezhetjük. Csökkentve a táplálék áthaladásának idejét, kevesebb méreganyag felszívódására adnak lehetőséget, mintegy kisöpörve azokat. A modern orvostudomány is bebizonyította, hogy a vastagbél különböző betegségeinak kialakulásában az egyik fő tényező a rostszegény táplálkozás.

Napi rostanyag szükségletünk 30-40 gramm között van, ezzel szemben a magyarországi fogyasztási értékek ennek felét sem teszik ki.

Joomla Templates by Joomla51.com
Joomla extensions by ZooTemplate.com