TwitterGoogle BookmarksRSS FeedPinterest

Szukralóz


A szukralóz kémiailag a kristálycukorral (szacharóz) rokon, de azzal ellentétben molekulájában néhány klóratom található.

A fehér, vízben könnyen oldódó kristályok a cukornál mintegy hatszázszor édesebbek. A szukralózt az emberi test nem hasznosítja, ezért nem biztosít energiát.

Biztonság
A szukralóz veszélytelennek számít.

A szukralóz egy módosított nádcukor, melyet természetes cukormolekulából állítanak elő oly módon, hogy három hidroxil egység helyére klór iont ültetnek. Az átalakítás eredményeként egy olyan intenzív édesítőszert nyernek, melynek mellékíz nélküli cukor íze van. Magas hőmérsékleten csakúgy, mint oldatban stabil, sütéshez, főzéshez is kiválóan felhasználható.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy a metabolizáció során szervezetünk nem úgy ismeri fel, mintha cukor lenne, ezért alig szívódik fel, a felszívódó rész pedig nem-toxikus összetevőkre bomlik, és a vizelettel kiürül. Tehát fogyasztásakor nem veszünk magunkhoz kalóriát. Mivel szervezetünk nem cukorként azonosítja, így nincs hatással az inzulin egyensúlyra, nem okozza vércukorszintünk emelkedését.

Az elfogadott napi mennyisége testsúly-kilogrammonként 15 mg.

Joomla Templates by Joomla51.com
Joomla extensions by ZooTemplate.com